Pages

8 Eylül 2013 Pazar

İlkokul 1'e başlayacaklar için Tavsiyeler!

Sevgili Anneler;



Uzun bir yaz tatilinden sonra yarın okullar açılıyor. İlkokul 1'e başlayan çocuklarda ve ailelerde heyecan daha fazla oluyor. Biz de geçen yıl hem heyecanlı hem de oğlum 66 aylık ilkokul 1 ' e başladığı için endişeli idik. 

Bu bir yıl çok zor geçti, ama iyi bir şekilde atlattık. Şimdi artık ilkokul 2'ye gidecek koca bir abi olduk. Oğlum, arkadaşlarını, öğretmenlerini özledi, okulunu da çok seviyor. Bu sebeple endişe yerini sadece heyecan ve merağa bıraktı. 



Geçen yıl edindiğimiz tecrübeleri toparladım, sizin de işinize yarayabilir. Öncelikle benim oğlum ay itibarı ile hem sınıfın hem de okulun en küçüğü idi. Ben de, evde annem ve babam okuma-yazma öğrettiği için ilkokul 1.sınıfı okumadım. 2.sınıftan başladım. İkimizin de ilk defa karşılaştığı bir sınıf olunca epey zorlandık ve tecrübe biriktirdik , umarım işinize yarar :)


1. Çocuklar okula başlamadan bir gün önce erkenden uyutulmalı mı?

Erken yatmalısın yarın okulun var cümlesi çocuklarda başlı başına bir stres kaynağı. Uyku bir çeşit alışkanlık, tatilden çıktığımız için çocuklar erken yatmaya alışık değiller. Bırakın istediği zaman uyusun, zaten erken kalkıp birkaç gün okula gidince kendiliğinden erken yatacak.



2) Bir gün öncesi okul bahçesine, hatta sınıf gezilmeli mi?

Kesinlikle evet ! Ertesi gün tek başına kalacağı yer nasıl bir yer? Yemekhane nerede, servis nereden kalkıyor tuvalet nerede gibi sorular cevabını gösterirseniz, çocuğunuz bir nebze rahatlayacaktır. Özellikle tuvalet önemli, çocuklar ortama güvenene kadar bir kaç gün tuvalete gitmeyebilir. Pantolon giyen erkek çocuklara düğme yerine çıtçıt veya cırtcırt bant dikin. Yada beli lastikli pantolon alın.


3) Okula gideceği sabah kaçta uyandırılmalı?

Çocuğunuzun kahvaltı yapabileceği,  giyinip, diş fırçalayıp, okula sakince gidebilmesi için uygun bir zaman bir kaç kerede ancak uyanacak. Aceleye gelmeden rahat ve huzurlu bir şekilde okula hazırlanması okuldaki performansına da katkı sağlayacaktır.


4) Kıyafetleri aile mi giydirmeli, yoksa çocuğa mı bırakmalı?


İlkokul çocuğunun yavaş yavaş tek başına giyinmeye başlaması beklenir. Bu sebeple birkaç gün siz yardımcı olsanız bile eninde sonunda kendi giyinmeli. Okulda spor dersleri olduğundan bizimki mecburen kendi giyinip soyunmaya alışmıştı. Ama bağcıklı ayakkabılar, düğmeli pantolonlar olmayacak. Çoraplar ayağına kolay girecek :)

5) Sabah özel bir kahvaltı,  mı? Yoksa sıradan bir gün gibi mi hareket etmeli?

Okula alışana kadar, öğlenleri aç olacağını düşünerek iyi bir kahvaltı etmeli. Bizim menu: 1 yumurta, 1 bardak ballı süt, biraz kaşar peynir ,salatalık, bir dilim tahin-pekmezli ekmek gibidir. Mutlaka her gün yumurta yer.  Çizgi film karşında yeriz, çünkü bu şekilde daha hızlı yiyor.



6) Servisle mi gitmeli, aile mi götürmeli?


Aile götürmeli, ama servis ile dönmelidir. Olabildiğince rutine oturtmak çocuk için rahatlatıcı olacaktır.


7) En sevdiği bir oyuncağı götürmek isterse izin vermeli mi?

Okulla görüştükten sonra buna karar vermek daha doğrudur. Okul izin verirse götürmesine mutlaka izin verilmelidir. Okulun evden oyuncak getirilmesine izni yok ise, okula gidene kadar oyuncağı ile arabada gidebileceğini, okuldan almaya geldiğinizde oyuncağının ve sizin onu arabada bekleyeceğinizi söyleyebilirsiniz. İlk gün en sevdiği oyuncağını , "okulda oyuncak olmaz" diyen bir öğretmenin elinden alması çok kırıcı olabilir.


8) Sevmediği bir arkadaşıyla aynı sınıfa düşmüşse ne yapmalı?



Daha çok küçük yaşlarda çocuklar hoşlanmadıkları durumlarla başa çıkmayı öğrenmeye başlarlar. Bunu öğrenmeleri biraz da biz ebeveynlerinin izin vermesine bağlıdır. Sıkıntı duyduğu her durumdan kurtaran ebeveynler, çocuğun hayatla başa çıkma mekanizmaları geliştirmesine istemeden engel olmuş olur.  Bu sebeple bırakın kendi halletsin. Arkadaşları ile ilişkilerini kendi yönetmelidir. 

9) Çocuğunuzu ilk gün beklerken dışarıda kaygınızı azaltmak için neler önerilebilir?

Biz 3 yıldır yuvaya gittiğimiz için bu konuda sorun yaşamadık ama yinede ilk gün bekledim. Ama sosyalleşmek için iyi bir fırsat.  Sınıftaki arkadaşlarının anneleri ile tanışın ve cep telefonu, e-mail gibi bilgilerini alın. Daha sonra diğer çocuklar, veliler neler yapıyor, öğretmenden memnunlar mı v.s. gibi kafanızı kurcalayabilecek tüm konularda ararsınız.

10) Teneffüs aralarında çocuğun yanına koşmalı mı?

Ayrılık kaygısı duyan çocukları tenefüslerde annelerinin orada olduğunu görmek rahatlatabilir. Her tenefüs çocuğun yanında olunması arkadaş edinmesini ve eğlence ile geçirilecek zamanı kaçırmasına neden olur,başarmasına izin verin. Okulda en fazla 3 gün beklemelisiniz. 


11) Tuvalete nasıl gideceği endişesi taşıyorsanız, öğretmenle bunu paylaşmalı mı?

Evet kesinlikle ! Bu en önemli konulardan birisi. Hele ki okul tüm günse.  , Öğretmeninden yardım isteyin ve oyuna dalıp tuvalete gitmeme ihtimaline karşı, hatırlatmasını rica edin. Elini yıkaması hastalıklardan korunmak için çok çok önemli.  Çantasına sabun koyun.



12) Alerjisi varsa bu durumda kimlere bilgi verilmeli?

Alerji veya başka bir kronik hastalığı olan çocukların öncelikli olarak sınıf öğretmeni, varsa okul hemşiresi bilgilendirilmelidir. Acil durum olursa nasıl yaklaşacakları ve hangi noktada aileye haber vermeleri gerektiği anlatılmalı gerekirse yazılı olarak da verilmelidir.



13) Yemek konusunda titizsiniz, çocuğunuz da herşeyi yemiyor, nasıl olacak? 

Tecrübeyle sabittir ki çocuğunuz evde yediğinden daha fazla miktarda ve çeşitte yiyecek. Yine de içiniz rahat etmezse öğretmeninden en azından bir-iki çeşit yemeğini mutlaka bitirmesi için rica da bulunun. Ama en iyi çözüm kahvaltı ve eve geldiğindeki öğünleri kuvvetli vermektir.

Okulda ne verdiklerini mutlaka öğrenin ve zararlı olan yiyecekleri yememesini söyleyin. Mesela ben hep meyve suyu içmemesi ,tavuk ve çilek yememesi için tembihlerim.


14) “Öğretmenini ,okulunu, arkadaşlarını sevdin mi?” sorusunu sormalı mıyız?

Sormayın! Çünkü ilk günlerde emin olamayacak ve muhtemelen hayır diyecek. 
Bunun yerine öğretmeninin olumlu özelliklerinden siz bahsedin. Ne kadar güzelmiş, aman güler yüzlü sevgi doluymuş. İşte okulun bahçesi yemyeşilmiş gibi.. 





15) Öğretmeni artık okula gelmenizi istemedi. Siz de merakınıza yenik düşüyorsunuz. Ne yapmalı?


Öğretmeni dinleyin. Eğer siz okul ve öğretmenin kurallarına siz uymaz iseniz çocuğunuz da sizin yolunuzu takip edecektir! Çocuğunuzu okula teslim ettikten sonra emin ellerde olduğunda inanın ve bırakın  okul hayatı resmi olarak başlasın. Akşam gelince günü nasıl geçti sorarsınız. Çok fazla bir şey de anlatmayacak zaten siz yine merak etmeye devam edeceksiniz. Öğretmen ile yakın iletişim kurun ve bilgileri öğretmenden almaya çalışın. 


Bu heyecanlar,endişeler geçince bir de bakacaksınız ki ilk dönem bitmiş, çocuğunuz Ela'ydı Lale'ydi ,elele'ydi derken okumuş, yazmış :)

Harfleri ses olarak söyleyecek, K'lere kı kı kı diyecek, B'lere bıbıbı diyecek, öyle geçip gidecek. 



Ne kendinize ne de çocuğunuza stres yaratmayın, bir sene sonunda hepsi okuyup yazacak merak etmeyin!

Hepimize hayırlı, başarılı bir yıl dileği ile.

Yeşil Anne