Pages

6 Haziran 2013 Perşembe

Mutluluğun Yolu Doğal Ebeveynlikten Geçiyor!



Sevgili Anneler;



Tabii ki her anne baba, bebeğinin ya da çocuğunun her zaman yanında olmak ve en iyi şekilde yetiştirmek ister. Her ailenin farklı şekillerde kuralları, gelenekleri ve düşünceleri vardır. Çocuklarını da bu şekilde yetiştirmek için özen gösterirler.

 Doğal Ebeveynliğe ise çocuğunuzu katı kurallar altında büyütmek yerine, onun kişisel ihtiyaçlarına olabildiğince kalbimizi ve aklımızı açarak ebeveynlik yapma şekli diyebiliriz.


Doğal Ebeveynlik uzmanı Dr. William Sears, ebeveynlik kavramını şöyle tarif etmekte:

'Ebeveynlik daha önce hiç gitmediğimiz bir ülkeye yolculuk gibi. Ülke hakkında rehber kitaplar okur, daha önce oraya gidenlerden bilgi alırız. Ancak o ülkeye vardığımızda oranın rehber kitaplarda olduğundan çok daha farklı olduğunu, bazen harika vakit geçirip, bazense ilk uçakla geri dönmek istediğimizi fark ederiz.

Bebeğimiz doğduğunda da bazı şeyleri okuduklarımızdan tanısak da bazen sanki bambaşka bir yolculukta hissederiz kendimizi. Ancak nasıl yolculuk, o ülkede kaldıkça, çevreyi keşfettikçe kendimizi daha rahat ve daha iyi hissetmekse, ebeveynlik de bir anlamda bebeğimizi tanıyıp, onun sözsüz verdiği ipuçlarını anlayıp cevap verdikçe hem kendimiz hem de bebeğimiz hakkında öğrendiğimiz bunca şeyle yepyeni bir dünyaya kapı açmamızdır.'

Anne ve bebek arasında doğal olarak çok özel bir iletişim var. Bebek ile anne arasındaki bu iletişimin farkında olmak ve içgüdüsel hareket etmek, Doğal Ebeveynliğin temelini oluşturmakta. Burada esas olan annenin bebekle, bebeğin de anne ile güvenli bir bağ kurması. Doğa; hormonlar ve diğer biyolojik yapılar ile, hem anne hem de bebeğe bu bağı kurmak için gerekli ortamı hazırlamıştır. Geriye farkında olmak ve iç sesi dinlemek kalmaktadır.




 1 milyon yıl önce bir anne bebeğine nasıl bakıyordu hiç düşündünüz mü?



Uzun yıllardır anneler, içsel sesleri ile bu bağı kurmuş ve kullanmışlardır. Ancak son zamanlarda bebeğin şımarmaması ve onun hayata daha iyi hazırlanması gibi düşünceler ile bu doğal bağa zarar veriliyor.  Oysa ki, doğanın bize verdiği bu biyolojik yapıyı kesintiye uğratmadan kullanarak içgüdüsel doğal bir ebeveynlik yaşamak çok daha güzeldir.




Bu nedenle bazı katı kuralları dinleyip; bebek ağladıkça kucağa almamak, beraber uyumamak, tensel temastan kaçınmak, her ağladığında yanına gitmeyip susmasını beklemek gibi hareketler, bebek ve ebevyn arasındaki hem ilişkiyi hem de güveni zedeler.


Doğal ebeveynlik için; hamileliğe, doğuma ve ebeveyn olmaya hazır olmak ve bunu istemek gerekir. Sonrasında gelen bebeği, saygı ve sevgi ile beslemek, rutinini bozmamak en önemli temeldir.Onun ihtiyaçlarına kulak vermek, tensel yakınlık kurmak, iletişim içinde olmak, bu ebeveynlik şeklinin temel araçlarıdır. 







Özellikle bebekler için rutini çok önemlidir. Siz doktorlar öneriyor diye bir bebeği gece dokuzda yatıracağım diye uğraşırsınız. Bebek uyumak istemez,ağlar. Siz ısrar ettikçe daha huysuzlaşır,inatlaşır. Ama doğal rutininde mutlaka uykusu gelecek ve yatacaktır. Benim ikinci bebeğim 6 aylık olana kadar gece 23'e kadar uyudu ve sonra 03'e kadar oturdu. Tabi o saatte yatınca ertesi gün 14'te kalkıyordu. Şimdi biraz daha düzeldi, gece 23 gibi yatıyor ve ertesi gün 11-12ye kadar uyuyor. Uyku rutinini bozmamak için uykusunda biberon ile besliyorum. Kendi doğal hali ile daha keyifli daha huzurlu oluyor.

6 yaşına gelene kadar da her gece eşim,ben ve oğlum aynı yatakta yattık. Ne zamanki kardeşi oldu, çok ağlıyor rahatsız oluyorum diye yatağına kendi isteği ile gitti. Şimdi ondan boşalan yerde kızım yatıyor, ama abi de  yine gecenin bir yarısı gelip yatağa bir ucundan giriyor. Çoğu gece 4 kişi yatıyoruz.

Mutluluğun resmi bu değil miydi?



  Sizde çocuğunuz ile doğal bir bağ kurarak,  sağlıklı çocuklar yetiştirebilmek için doğal ebeveynliği  deneyin. İnanın çok daha mutlu olacaksınız!

Yeşil Anne


kaynak: http://www.pudra.com/anne-cocuk/bebek-bakimi/dogal-ebeveynlik-nedir-8497.htm
Doğal Ebeveynlik, Dr.William Sears