Pages

10 Ekim 2016 Pazartesi

Meme Kanserinin Sebebi Parabenler mi?




Sevgili Yeşil Anneler , Babalar...




Meme kanseri maalesef genç, yaşlı demeden hızla çoğalıyor. Yeni doğum yapmış emziren anneler de , hatta hamilelik sürecinde dahi ortaya çıkabiliyor. 

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Haftası ama sadece erken teşhis ve kontrollerinizi aksatmayın çemberinden çıkmıyor yapılan kampanya. Peki nasıl önleyeceğiz, sebepleri nelerdir gibi bilgilendirmeler eksik bırakılıyor. 

Meme kanserinin en önemli sebeplerinden biri kozmetikler ve şampuan, tıraş losyonu, deodorant gibi kişisel bakım ürünlerinde kullanılan “parabenlerin” sanıldığının aksine çok düşük dozlarda bile kanseri tetikledikleri belirlendi.



Araştırmada östrojen ve HER2 (human epidermal growth factor) reseptörleri bulunan iki tür meme kanseri hücresi analiz edildi. Meme kanserlerinin yüzde 25 kadarında HER2 seviyeleri yüksek bulunuyor ve bu tümörler diğerlerine nazaran çok daha hızlı büyüyor ve hızlı yayılıyor.

Deneylerde, heregulin adı verilen büyüme faktörü kullanılarak meme kanseri hücresi yaratmak için HER2 reseptörleri aktive edildi.Daha sonra üreyen hücreler parabenlere maruz bırakıldı ve bunların kanser hücrelerinin daha hızı büyümesine sebep olan bazı genleri aktive ettikleri belirlendi.

Parabenlerin gücünü test etmek için meme kanseri hücrelerindeki HER2 reseptörlerini aktive etmek için çok fazla heregulin kullanmak yerine HER2 aktive hücreleri parabenlere maruz bıraktılar. Parabenlerin, heregulinden 100 misli düşük konsantrasyonlarda bile meme kanseri hücrelerinin büyümelerini uyardıkları görüldü.

Bu sonuçlar, parabenlerin daha önce sanılanın aksine daha düşük miktarlarda kuvvetli etki gösterdikleri anlamına geliyor.







Bugunkü bilgilerle, yapılan kısıtlı araştırmalar ile ulaşılan bazı sonuçlar bunlar. Kendimizi ailemizi korumak için paraben içerikli ürünleri kullanmamalıyız. 

Bu önlemleri aldıktan sonra tabii ki kontollerimizi aksatmayalım ama öncelikle hastalıklardan korunmaya yönelik çaba harcayalım.

Sevgilerimle

Yesil Anne

Kaynak: 
http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/28/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/kozmetik-ve-deodorantlar-meme-kanserine-yol-aciyor/
http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/05/25/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/meme-kanserinin-sebebi-parabenler-olabilir-mi/


Hiç yorum yok: