Pages

6 Kasım 2014 Perşembe

Öksürük'e Karşı Doğal Reçeteler



Sevgili Yeşil Anneler, Babalar...



Havalar soğudu, öksürük mevsimi geldi. Çocuklar bütün kış öksürüyor, peki aylarca ilaç mı vereceğiz? Tabii ki hayır ! :) Bizim öksürük ile mücadele reçetelerimizi sizinle de paylaşmak istedim. 


Öncelikle her zaman söylediğim gibi, yaz kış demeden mutlaka evimizi havalandırmamız gerekiyor. En az 15 dakika evin tüm camlarını açın. Öksüren çocuğun odasını da yatmadan önce tekrar mutlaka havalandırın. Gece odasına sıcak su içine okaliptüs yağı damlatarak buğu yapın, hem göğsünü rahatlatır, burnunu açar hem de oda nemlenmiş olur.

Evinizin havasını kirletecek, çocuğunuzun öksürüğünü tetikleyecek kimyasal temizlik maddeleri, ev kokuları kullanmayın. 

Öncelikle öksüren çocuklar bol sıvı almalılar. Bunun için bir kaç bitki çayı önerim var: 

- Kekik çayı & Melisa Çayı: 

Antiseptik özelliği çok yüksek olan kekik ile yatıştırıcı özelliği olan melisayı beraber suya koyarak, bir dakika bekletip demlemeyin çok acı olur. Ben poşet çay tercih etmiyorum. Şimdi dal şeklinde olan kutuda çaylar var , onlardan alıyorum. Daha sonra içilecek sıcaklığa gelince bir tatlı kaşığı bal ekleyip içirin. Balın 40 derece üzerine çıkamaması gerekiyor.



- Ihlamur, Elma Kabuğu, Hatmi, Kabuk Tarçın :

Tüm malzemeleri bir çaydanlıkta demleyin, yine bal ekleyerek bol bol içirin.



- Boza:

Öksürük için çok iyi bir yatıştırıcıdır. İçindeki etanol sayesinde öksürük şurubu görevi görür.

- Ballı Latte: 

Kahve ve bal iyi bir öksürük kesici ancak bunu çocuklara içirmek zor olabilir. Bu sebeple yarım kupa filtre kahveye süt ekleyip, bal koyarak içiyoruz. Keyifli de oluyor. 



İlaç Yerine Kullanabileceğiniz Preperatlar: 

Bal, Limon , Zencefil:

İki limonu dilimleyin , üzerine bir parmak kadar taze zencefil rendeleyin, kavanozu ağzına kadar bal ile doldurun. Bir hafta kadar bekletip, sabah akşam bir tatlı kaşığı verebilirsiniz. Bal kestane balı olursa çok daha güzel olur.



Kara Turp - Bal:

Kara turbu oyup içine bal koyun, altını delin. Ben iki kere süzdürüp içine de bir çay kaşığının ucu ile toz zencefil koyup veriyorum.



Keçi Boynuzu Pekmezi:

Öksürük Şurubu yerine bol bol verebilirsiniz. Şeker katkılı olmamasına dikkat edin. Toz zencefil eklerseniz daha etkili. 



Nane Yağı:

Göğsüne veya sırtına nane yağı ile masaj yaparak sıcak havlu koyun, 2-3 gece tekrarlayın.


Karbonatlı Su-Tuz:

Eğer geniz akıntısı, nezle sebepli öksürük ise bir bardak suya bir kaşık karbonati, bir kaşık tuz koyun. Şırıngaya çekerek çocuğunuzun iki burnunu yıkayın. Başını öne eğerek , sağa sola çevirecek. Sol burun deliğinden sıktığınız sağ burun deliğinden akacak. Bu nezle için de çok etkili.




Bunlar benim deneyip, sonuç aldığım uygulamalar. Tablo ağırlaşmadıkça, ateş 38 üzerine çıkmadıkça uyguluyoruz. Tabi bunlar tamamen benim uygulamalarım, doktorunuzun tavsiyelerinin yerini tutmaz. Siz mutlaka doktorunuza danışın.




Sevgilerimle

Yeşil Anne Işık Kırgız

















Hiç yorum yok: