Merhabalar;
Bugun bloguma doğal
anneyim facebook grubunun kurucusu Sevgili Başak Pirtini 10 adımda kefir
mayalamak yazısı ile misafir geldi..
Başak doğal yaşam konusunda
çok tecrübeli , iki fıstık kızını da üstüne titreyerek büyüten kimyager bir
anne. Şimdi de sıkı bir Mom's Green kullanıcısı :)
Kefir çok önemli bir
probiyotik... Prof.Dr.Ahmet Aydın'da uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı ve çocuklarımızın
bağışıklığını arttırmak için her gün yenmesi gerektiğini söylemişti. Ben de
kavanozumda 24 saatte mayalayıp bebek dahil bütün aile fertlerine yediriyorum,
hazır kefirler gibi olmuyor, tatlı ve yoğurt gibi bir kıvamda
oluyor. Meyve püresi,pekmez veya bal ile de karıştırabilirsiniz.
Başakçım ne zamandan beri
kefir mayalıyorsun?
Hamileliğimden
itibaren 5 senedir düzenli olarak kefir tüketiyoruz. İlk sene piyasadaki hazır
kefirleri içerken kendi sütümü işlemeye başlayınca yoğurt mayalamanın yanına
kefir mayalamayı da ekledim. Son bir senedir süt ürünlerini daha yoğun bitkisel
diyet yaptığım için kendim tüketmesem de çocuklarım için kefir mayalamaya devam
ediyorum. Çoğu zaman yoğurt mayalamak yerine kolayıma gittiği için sadece kefir
mayalıyorum.
Kefir nedir?
Kefir krema kıvamında,
hafif ekişimsi tadı olan fermente bir süt içeceğidir. Kefiri Kafkas
dağlarındaki eski Türkler’in bulduğu ve Kafkas ırkının uzun yaşamının sırrı
olduğu öngörülüyor. Kefir, süte kefir tanecikleri katarak mayalanır. Bu
tanecikler 8-10mm çapında karnıbahara benzeyen ufak partiküllerdir. Kefir
tanelerinde yaklaşık 30-50 çeşit değişik bakteri ve maya türü bulunur. Sütün
içinde kaldıkça kefir taneleri büyürler ve çoğalırlar.
Kefir mayalamak için nelere ihtiyaç var?
Kefiri süzmek için
plastik tel süzgeç (metal değmemesi gerekiyor) ve tahta kaşık, sütü koymak için
cam kavanoz, süt ve kefir taneleri.
Kefirtaneleri yahoo
grubundan veya başka bir kaynaktan kefir tanesi temin edebilirsiniz. Zaman
zaman facebooktaki Doğal Anneyim grubumda da kefir mayası
paylaşanlar oluyor. Kefir taneleri defalarca kullanılabilir. Cityfarm’da sadece
bir kaç mayalama yapabilen kefir mayası poşetleri de var ama ben pek memnun
kalmadım. Bazı kefir meraklıları canlı kefir mayası olmadığı için besin
değerinin daha düşük olduğunu söylüyorlar. Endüstriyel olarak üretilen ve
market raflarındaki kefir de canlı mayadan değil de kefir kültüründe
üretiliyor. Dolayısıyla canlı kefir tanesiyle yapılana göre besin değeri
açısından biraz fakir sayılıyor.
Sağda cam kavanozda
mayalanmış kefir. Solda süzülmüş kefir taneleri ve altında içime hazır kefir.
Kefir nasıl mayalanır?
1- İlk önce güvendiğiniz bir
sütçüden çiğ süt temin edin. Ben genelde yoğurt ve kefirimi güvendiğim sütçüden
alıyorsam hiç kaynatmadan yapıyorum çünkü sütün yapısı kaynatılınca bozuluyor
ve kalsiyum dengesi bozuluyor. Ayrıca kefir taneleri sütteki zararlı
bakterileri yiyorlar. Çiğ sütten mayalamak içinize sinmezse 5 dk boyunca çiğ
sütünüzü kaynatın. Çiğ süt bulamazsanız alternatif olarak günlük pastörize süt
de kullanabilirsiniz. Yanlızca UHT süt kesinlikle kullanmayın. Prof. Ahmet
Aydın’ın beslenmebulteni.comsitesinde
“Kutu Süt Savaşları” dosyasında sağlıksız UHT kutu sütleri oldukça detaylı
anlatıyor.
2- Kefirin mayalanması 20-25
derecede oda sıcaklığında olur. Sütünüz sıcaksa 25 dereceye düşmesini bekleyin.
Sonra sütünüzü cam kavanoza aktarın. Sütünüz soğuksa ılıtmanıza gerek yok, oda
sıcaklığına gelince mayalanma kendi kendine başlayacak.
3- Önceden temin ettiğiniz sütün
veya suyun içinde bulunan kefir tanelerini plastik tel süzgeçten süzün.
Taneleri su ile yıkamadan tahta kaşık kullanarak süte ekleyin. Kapağını
kapatın, bir havlu ile sarıp karanlık bir oda dolabına koyun. Normalde 1 litre
süte 15-20gram ceviz kadar kefir tanesi yeterli olur. Nohut kadar kefir de
mayalar ama aynı miktar sütü mayalaması sadece daha uzun sürer.
4- Kefirin
mayalanması 8-24 saat sürer. Daha yoğun bir ekşimsi tat için 2 gün
de bekletebilirsiniz. 12 saatten daha uzun sürede mayalanan kefir sindirim
sistemini yavaşlattığını, 12 saatten daha kısa sürede mayalananın ise sindirim
sitemini hızlandırdığını söylüyorlar.
5- Kefir hazır olunca yine plastik
tel süzgeçten geniş bir kaba süzün. Kefir mayasını yıkamadan yeniden taze süte
atın, hemen tekrar mayalayabilirsiniz.
6- Kefir mayanızı bir süre
kullanmayacaksınız üstünü kapatacak kadar süte veya içme suyuna koyarak cam
kapta 10 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Eğer uykuya geçmişlerse ılık
sütle tekrar canlandırabilirsiniz, ancak beklettikten sonraki ilk bir-iki
mayalanmayı tüketmemek tavsiye ediliyor.
7- Süzülmüş kefiri cam bir
kavanoza koyarak buzdolabında saklayıp bir kaç günde tüketebilirsiniz. Ekşi tat
herkesin aradığı tat, ancak tatlımsı tadı sevenler varsa tüketirken biraz sütle
karıştırmak tadını yumuşatabiliyor.
8- Doktorlar günde en az yarım
litre evde mayalanmış kefir ya da yoğurt öneriyorlar.
9- Bazıları yağsız sütle kefir
mayalamaya çalışıyor ama yağsız süte mayalanan
kefir taneleri de
zamanla cılızlaşıyor deniyor. Süt ne kadar doğal ve sağlıklıysa onlar da o
kadar sağlıklı oluyor.
10- Kefir zamanla çoğalacaktır ufak
parçalar halinde süt içinde kağıt bardaklarda -20 derecede 7-8 ay boyunca
dondurarak saklayabilir ve bunları paylaşabilirsiniz.
Doğal Anne
Başak Pirtini
İyi haftasonları :)
Yeşil Anne