Pages

2 Şubat 2017 Perşembe

Alerjik Egzama'dan Nasıl Korunabiliriz?

Sevgili Anneler;



Alerjik egzama veya diğer ismiyle atopik dermatit rahatsızlığı her ne kadar bebeklere ve çocuklara özgü bir alerjik cilt rahatsızlığı olarak bilinse de yetişkinlerde de bir o kadar sık görülebilen bir hastalık. Özellikle hassas yapılı ve alerjik bünyeli kişilerde atopik dermatit görülebiliyor.

Çocuklarımızı Nasıl Koruyabiliriz?



Atopik dermatit görülen kişilerin ortak bir takım noktaları var. Cildi kurumaya eğilimli, alerji hikayesi olan, astım rahatsızlığı çeken kişilerde atopik dermatit gelişme riski de bir hayli yüksek olduğunu uzmanlar belirtiyor.

 Önemli olan şey cildin nem düzeyini sürekli korumak ve atopik egzamaya neden olan alerjik etkenin tespit edilerek buna maruz kalınmasına mani olmaktır. Örneğin yumurta akı, yünlü giyecekler,deterjan, sabun ve kozmetikler, hayvanların tüyleri ve kılları, ağızdan akan salya, inek sütü gibi etkenlerden hangisinin sebebi olduğunu bulabilirseniz, önleyebilirsiniz.





ATOPİK DERMATİT Hastalığını Şiddetlendiren Faktörler Nelerdir?



Sabun ve deterjanlar





Sabun ve deterjanlar derinin “doğal yağlılığını” ortadan kaldırır. Derinin kurumasına, kaşıntının artmasına ve uyaranlara karşı hassas hale gelmesine neden olur. Bu nedenle banyo yaparken alkalİ (bazik) sabunlar kullanılmamalıdır (piyasadaki klasik sabunların hemen tamamı alkalen özelliktedir).  Cilt ile uyumlu 5-5,5 pH seviyesinde sabunları tercih edebilirsiniz. 

Ev işleri sırasında deterjan ve benzeri maddeler kullanılırken, iç yüzeyi pamuklu özel iş eldivenleri kullanılmalıdır.



Parfüm ve kozmetikler



Ağır parfümler , makyaj malzemeleri, kolonya, kafa derisini kurutan şampuanlar ve benzeri maddeler hassas ciltlere uygun olmayabilir.  Hassas cildinize uygun ürünleri seçmelisiniz.


Giysiler


Pamuklu, bedeni sıkmayan ve rahat giysiler tercih edilmelidir


Isı ve terleme





Aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava şikayetleri başlatır. Bu tür ortamlardan kaçınılmalıdır.

Terleme de önlenmelidir. İklime göre giysi seçimi, oda sıcaklığı, yatarken hafif gece giysileri giyme, kalın yatak takımları kullanmama vs. gibi önlemler alınmalıdır. 


Stres, kaşıma alışkanlığı, “kaşıntı-kaşıma” kısır döngüsü


Stres doğrudan atopik dermatite neden olan bir faktör değildir. Ama çoğu kez semptomların kötüleşmesine neden olmaktadır. Hastalar stres durumlarında genellikle lezyon bölgelerini kaşıma ihtiyacı hissederler. Kaşıma eylemi kaşıntıyı artırır, hasta daha çok kaşımaya başlar. Bu kısır döngü böylece devam eder...

Gece uykuda kaşımayı önlemek için (özellikle çocuklarda) yatarken pamuklu eldivenler giyilebilir.

Stres giderici egzersizler ya da hobiler de denenebilir.

Unutulmaması gereken kaşınma eylemi ne kadar iyi kontrol edilebilirse, atopik dermatit bulgularını da o kadar fazla düzeleceğidir.


Gıdalar





Gıdalar atopik dermatitli çocukların yaklaşık %10 ‘unda hastalık belirtilerini kötüleştiren bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Şikayetleri artıran gıdaların başında inek sütü, yumurta, soya, buğday, domates, balık ve fıstık-fıstık gibi çerezler gelmektedir.

Gıda ya da gıdaların atopik dermatit şikayetlerini artırdığı düşünülüyorsa, öncelikle gıda günlüğü tutulması yöntemi denenir. Hasta en az 2 hafta (ideali 4-6 hafta) süreyle yediği ve içtiği her gıdayı saatleriyle birlikte kaydeder. Aynı zamanda şikayetlerinin arttığı ya da şiddetlendiği zamanları da günlüğe kaydeder. Daha sonra hekim yardımı ile gıda ve şikayet günlükleri karşılaştırılarak şüpheli gıdalar belirlenmeye çalışılır.

Şüphelenilen gıda ile atopik dermatit arasındaki ilişkiyi doğrulamak için ise “uzak kalma-maruz bırakma” testi uygulanır. Bu uygulama mutlaka hekim kontrolünde yapılmalıdır. Öncelikle şüpheli gıda 2-6 hafta süreyle tamamen diyetten çıkartılır. Atopik dermatit bulguları düzelme yönünde ise, hekim bilgisi ve kontrolü ile bu gıda diyete eklenir. Şikayetlerin kötüleşmesi, o gıdanın sorumlu olduğunu ortaya koyacaktır.

Ayrıca, allerji testi uygulamak için şartlar uygun ise, gıdalarla (ve solunum allerjenleriyle) allerji testleri uygulanır.

Çok çok önemli iki hatırlatma:

1. Gıdalar ile ilgili her türlü tanı ve diyetten çıkarma işlemi mutlaka bir hekim veya diyet uzmanı kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Çünkü, özellikle çocuk hastalarda büyüme ve gelişme için temel gereksinimler ihmal edilmemesi gereklidir. Diyetten herhangi bir gıda çıkartılırsa, onun besin değerinin yerini tutacak başka bir gıda diyete eklenmelidir.

2. Allerjik gıdanın diyetten çıkartılması atopik dermatitin tamamen ortadan kalkmasını sağlamayacaktır. Çünkü temel neden gıda allerjisi değildir. Gıda allerjisi şikayetleri kötüleştiren önemli bir faktördür. Bu faktörün elimine edilmesi, şikayetlerin belli oranda kontrol altına alınmasını sağlayacaktır.



Ev tozu akarları 


Ev tozu akarı allerjisi olan hastalarda, akarlara maruziyetin azaltılması hastalık bulgularının ve hastanın şikayetlerinin azalmasını sağlayacaktır. 




Kortizonlu kremler kullanmak yerine, doğal yollardan da egzemayı tedavi edebilir miyiz?

Doktorlar fikir birliğine varmış olarak diyorki: Egzamayı oluşturan faktörü ortadan kaldırmadıkça başarılı olmanız olanaksız. Cildin koruyucu yağlı tabakasını yok eden ürünler kullanıp sonra tüp tüp krem de sıksanız egzamanız geçmeyecektir.  Asıl önlem, egzamanın kaynağını yok etmektir.








Sevgilerimle
Yeşil Anne



http://www.omerkalayci.com/atopik.asp
Dermatolog Dr.Efşan Yontar Röpörtajı

Hiç yorum yok: