Pages

21 Kasım 2016 Pazartesi

HALILARINIZ KIŞA HAZIR MI?


Sevgili Yeşil Anneler, Babalar;




Kış kapıyı çaldı. Evlerimizde daha çok vakit geçireceğimiz için evimizin temizliği daha da önem kazandı. Kışın ev halılarındaki kir, toz ve akar böcekler sebebi ile alerjik hastalıklar da artıyor. Nezle, grip , öksürük ,bronşit gibi enfeksiyonlar da alerjik faktörler sebebi ile zor iyileşiyor.



Eğer alerjik bebeğiniz varsa, içi akar böceklerle dolu bir halı da emeklemesini oynaması onun için çok rahatsız edici olabilir.

Bu sebeple halılarınızı, koltuklarınızı düzenli olarak temizlemeniz gerekiyor. 







Halıları ve koltukları yıkatmak da iyi bir çözüm olabilir ama mutlaka, kullanılan deterjana dikkat edin. Halı temizleme deterjanları Perkloroetilen içerebilir.  Dumanı baş dönmesi, uyku, bulantı, iştah azalması ve algı bozukluğuna sebep olabilir. Uzun süreli maruziyeti kansere sebep olabilir.* Halılar evinize geldiğinde tertemiz görünse de evinizin havasına bu  kimyasallar karışır. Zaten bu temizlik  çocuklu evlerde çok kalıcı olmuyor. Bizim halılarda krem rengi yün nepal halıları olduğu için haftada bir siliyoruz.  



Akar böcekler evimizde binlerce adet bulunabilir.

Bizden dökülen gözle görünmez deri parçaları ile beslenirler. 1 gr deri ile 1.000.000 adet akar böcek beslenebilir. Evimizde milyarlarca akar böcek olabilir. Mesela 5-6 yıl kullanılmış bir yatak veya halı gibi bir ev eşyasında ortalama 5-10 milyon adet akar böcek yaşamaktadır.

Nasıl Temizleyelim ? 



1. Önce Süpürün:

Silmeden önce halılarınızı su veya hepa filtreli bir süpürge ile düzünden ve tersinden süpürün.  Alerjik filtresi veya su filtresi olmayan bir süpürge hem iyi çekmez hem de çektiği kadarın bir kısmını tekrar havaya verir.


2. Halılarınızı Havalandırın:


Havalandırma, hatta güneşe serme şansınız varsa , akar böceklerin ölmesi için çok faydalı olur.  Bol oksijenli ve güneşli ortamlarda yaşayamaz , üreyemezler. 


3.Halılarınızı Düzenli Silin


Halılarınızı çocuklarınız soluduğunda zarar vermeyecek güvenli temizleyiciler ile silin. Ürün etiketlerini mutlaka okuyun.


Eğer belirgin bir leke olduysa; yemek dökülebilir , bebek kusabilir, çay dökülebilir.. Fırça ve bez ile ovarak silmeniz lekenin çıkmasını sağlayacaktır. 





4. Evinizi Her Gün Havalandırın:

Eviniz size ne kadar temiz de görünse evinizin havası dışarından daha kirlidir. Sıcak soğuk demeden her gün evinizi en az 10 dakika havalandırın. Evinize oksijen verecek bol yeşil yapraklı bitkiler edinin. Her odaya bir bitki alın.

Sevgilerimle

Yeşil Anne
kaynak:
http://www.kmo.org.tr/resimler/ekler/e0f05f77c1b19d1_ek.pdf?tipi=2&turu=H&sube=7

11 Kasım 2016 Cuma

Çocuğunuz Çok Sık Hastalanıyor mu?


"ÇOCUKLARIM ÇOK SIK HASTALANIYOR?" SORUSUNUN CEVABI KLOR BAZLI ÇAMAŞIRSULARI OLABİLECEĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ? !!!!

Occupational & Environmental Medicine dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma; evde çamaşır suyuna pasif maruz kalmanın çocuklarda enfeksiyon ve solunum yolu rahatsızlıklarını arttırdığını göstermiştir. Araştırmacılar evlerde yaygın olarak kullanılan klor bazlı çamaşır suyu ile ilgili daha detaylı araştırmalara ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. Yapılan çalışmada yaşları 6 ila 12 arasında değişen, Utrecht Hollanda’dan 19 okul, orta ve Doğu Finlandiya’dan 17 okul, Barselona’dan 18 okuldaki 9000’den fazla çocuğun çamaşır suyuna maruz kalma olasılığı araştırılmıştır.


Çalışmada ailelerden çocuklarının son bir yılda tonsilit, sinüzit, bronşit, pnömoni ve soğuk algınlığına dair soruları yanıtlamaları istendi. Çalışmada yer alan aileler evlerini temizleme için, haftada en az bir kez çamaşır suyu kullanmaktaydılar.

Soğuk algınlığı, tonsilit ve diğer enfeksiyonlar için bu fark  istatistiksel olarak anlamlıdır. Ev temizliğinde çamaşır suyu kullanan ailelerin çocukları arasında bir önceki yıla göre soğuk algınlığı riski % 20 daha fazla ve tekrarlayan tonsilit %35 daha fazla tespit edilmiştir. Diğer enfeksiyonlar için de benzer bir sonuç ortaya çıkmıştır. Tekrarlayan enfeksiyonların riski bu ailelerde %18 daha fazladır.  Bulgular, temizlik ürünleri ile solunum semptom ve enflamasyonları arasındaki ilişkiyi gösteren diğer çalışmalarla uyumludur. Araştırmacılar, yanlış inanç ve artan reklamlar ile dezenfekte edici temizilik ürünlerinin kullanımı sıklığının artmasına rağmen evlerimizde mikropların olması gerektiğini, çalışmalarının halk sağlığı ile ilgili basit etkileri gösterdiğini söylüyorlar. 

Sevgilerimle;

Yesil Anne

http://www.bmj.com/company/wp-content/uploads/2014/07/bleach-childhood-infections.pdf
http://www.news.com.au/lifestyle/health/health-problems/why-cleaning-with-bleach-could-be-making-your-kids-sick/news-story/41c352d6e380e7203941365fd0797d7b
http://www.uzmantedavi.net/camasir-suyunun-kullanimi-ve-zararli-etkileri/