Pages

23 Ekim 2014 Perşembe

Ev Yapımı Sirke ve Doğal Sirke'nin Faydaları




Yeşil Anneler, Babalar: 


Sirkenin faydası saymakla bitmez, ama marketten aldığımız suya asetik asit eklenmiş sıvılara sirke demeye dilim varmıyor. Sanayinin de sınır tanımayan, herşeyi ucuza imal etme mantığı, bizi sağlığımızdan ediyor. Aslında evde sirke yapmak hiç de zor değil. Şimdi tam da üzümler yumuşamış ve sulanmışken siz de hemen kışlık sirkenizi yapın . Ben antioksidan değeri çok daha yüksek olduğu için kara üzüm tercih ettim. Üzümlerin ilaçlanmamış olmasına dikkat edin ! 


Malzemeler:

• 1 kg. üzüm,
• 3 lt. su,
• 1 dilim kadar ekmek içi,
• Çok az bulgur,
• 1 avuç kadar nohut

Üzüm Sirkesi Tarifi:

Üzüm sirkesi yapılırken, üzümlerin çürük kısımlarını ve saplarını da kullanabilirsiniz. Üzümün çekirdekli olması, siyah ya da beyaz olması farketmez. 

1 üzüm ve sapı için, 3 kısım su ilave edin, yani üzümlerin 3 katı kadar su ilave edin. 
Kavanozun ağzını tülbentle kapatın ki, hem hava alsın, hem de içerisine sinek kaçmasın. Ara ara karıştırın. Bu zaman zarfında sirkenin üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir, bu tabaka küf değildir. Bu tabaka sirkeyi oluşturan bakterilerin artıklarıdır. Yani sirke anası denen oluşumdur, bu doğaldır. 



Sirkeyi 10-15 gün kadar bekletin, üzümler ve sapları iyice yumuşasın. 10-15 gün sonra, sirkenizi ince bir süzgeçten geçirerek süzün. Üzüm cüruflarını iyice sıkarak, üzümün şifalı suyunun suya geçmesini sağlayın. Cürufların suyu sirke olarak değerlenirken, geriye kalan kuru atığı çöpe atın, ya da toprağa karıştırın. 


Kalan sulu kısma ufak bir ekmek içi, birkaç nohut ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz (turşu için kullanılan tuz, kaya tuzu) ekleyin. Tuz şaraplaşmayı engeller. Kavanozun kapağını kapatıp, 40 gün dinlendirin.
Sirke ne kadar eski olursa, o kadar kıymetli olur. Ayrıca zevkinize göre tarhun, melisa veya kekik de ekleyebilirsiniz.








Üzüm Sirkesi'nin faydaları :

• Üzüm sirkesini su ile karıştırıp içerseniz, uykusuzluk ve yorgunluk için iyi gelir.
• Boğaz ağrısında üzüm sirkesiyle gargara yapın. 
• Ekmeği üzüm sirkesine batırın, nasırlarınıza ya da sertleşmiş deri üzerine uygulayın. 
• Baş-ağrısı, astım ve çilleriniz için üzüm sirkesini suda kaynatın ve buharına durun. 
• Üzüm sirkesini güneş yanığına sürün. İkinci derece yanıkları dahi iyileştirir.
• Kaşınan yerlerinize ve çatlak derinize üzüm sirkesi sürün. 
• Bir bez parçasını üzüm sirkesine batırıp, midenizin üzerinde tutarsanız, mide bulantısı ve kusmayı önler. 
• Sirkeye batırılmış bir bez'i varislerinize uygulayın. 
• Kepekli ve mat saçlar için saçlarınızı çalkaladığınız suya, biraz üzüm sirkesi ekleyin. Sonradan saçınızda sirke kokusu kalmıyor, endişelenmeyin!
• Saç şekillendirici olarak sulandırılmış sirkeyi kullanabilirsiniz. 
• Üzüm sirkesi, doğal iştah kesicidir. Vücuttaki safrayı baskılayarak iştahın kesilmesini sağlar. 
• Üzüm sirkesinin şeker ve kolestrol düşürücü özelliği vardır. 
• Üzüm sirkesi, bakteri öldürücü etkisinden dolayı enfeksiyon hastalıklarında kullanılır. 
• Üzüm sirkesi, bakteri öldürücü özelliğinden dolayı deodorant olarak kullanılabilir. 
• Üzüm sirkesi tümör oluşumunu engelleyicidir. 


Sevgilerimle

Yeşil Anne Işık Kırgız


Kaynak: www.infethiye.net