Pages

24 Şubat 2014 Pazartesi

Üreterosel Ameliyatı

Merhaba Yeşil Anneler & Babalar,

Bu hafta size yeni bir şey yazamadım. Biraz telaşemiz var, kızım yarın 15:00'de üreterosel ameliyatı olacak. Ben de bu bahane ile hem size bu hastalık hakkında bilgi vereyim hem de iyi dileklerinizi ve dualarınızı isteyeyim diye düşündüm.

Üreterosel anne karnında , ultrason ile tespit edilebilen, doğuşsal bir bozukluk. Belirli bir sebebi yok, hücreler oluşurken bazı DNA'ların yanlış bağlanması sebebi ile oluyor demişti doktorumuz. Çok yakın takip gerektiriyor ve doğumdan sonra da iyi bir bakım istiyor.



Üreterosel Nedir?

Üreter: Böbrekten idrar kesesine inen yoldur. Üreterosel ise, bu yolun mesane ile birleşim yerinde, üreter mukozasından oluşan ve mesane içine sarkan bir kese oluşmasıdır. Mesaneye idrar akımını güçleştirdiği gibi, mesaneden idrar çıkışına da engel olabilir.

Üreterosel belirtileri nelerdir?
Anne karnında iken tespit edilir. Bebeğin idrarını yapmasını güçleştirebilir veya tamamen engelleyebilir. Doğum sonrasında ise idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ateş, halsizlik, huzursuzluk, idrar yapma güçlüğü görülebilir.

Üreterosel tanısı nasıl konulur?
Anne karnında iken ultrasonografi ile tespit edilebilir. 

Üreterosel tedavisi nedir?
Cerrahidir. Üreterosel çıkarılır ve üreterin mesaneye girdiği bölge yeniden yapılandırılır.

Benim bebeğim de üreterosel olduğu, 20 haftalıkken ki ultrasonda anlaşıldı. En önemli belirtisi bebek idrar yapmakta zorlandığı için anne karnındaki amniyoz sıvısının azalması. Bu andan itibaren her hafta hem böbreklerde yapılamayan idrardan dolayı şişme var mı, hem de amniyoz sıvısı bebeğin gelişebilmesi için yeterli mi diye İstanbul Tıp Fakültesi Çapa hastanesine Prof .Atıl Yüksel’e kontrole gittim. Ve aynı gün Çapa’da Çocuk Ürolojisi Prof.Dr. Orhan Ziylan’ın üroloji konseyine girdim. Bu şekilde yakın kontrol ile 30 haftaya kadar geldik. Bebek bu süreçte hiç çiş yapmadı , idrar kesesi ve böbrekleri gitgide şişti. 30.haftada amniyoz sıvısının çok azalması ve kalp atışlarının yavaşlaması sebebi ile acil doğuma alındı. Doğar doğmaz yoğun bakıma alınarak sonda takıldı, ve idrar boşaltıldı. Birkaç gün sonra da Orhan hoca, idrar yollarından dikişsiz girerek, idrar kesesini tıkayan üreteroseli kesti, idrarın içinden akmasını sağladı. Bir süre daha yoğun bakımda kaldı, beslenmeye ve kilo alımına başlayınca taburcu olduk. Ve bir yaşına ulaştıktan sonra da idrar kesesine açık ameliyatla müdahale ederek, üreteroseli alacak ve idrar kesesini yeniden yapılandıracağız demişti. Bu zamana kadar 3 kez idrar yolu enfeksiyonu geçirdi, koruyucu antibiyotik kullandık. İdrar yolu enfeksiyonu ateş yapmadan önce iştahsızlık ve kusma yapıyor. Bu sebeple bebek susuz kalabilir, çok tehlikeli. Kusan bebeğinizi hemen doktora götürün. Anneler hamilelik ve sonrasında bebeklerinin rutin kontrollerini aksatmasınlar. Son iki haftada her gün sabah akşam NST’ye girdim. Eğer bu denli yakın takip etmesek Allah korusun bebeği kaybedebilirdik. Yarınki ameliyat ile de inşallah düzelecek ve sağlığına kavuşacak. Eğer çevrenizde amniyoz sıvısı az olan hamile varsa, mutlaka böbrek ve mesane için detaylı ultrasonografiye girsin.


Tuana hepinizden dualarınızı bekliyor, İnşallah haftaya iyi haberler ile görüşmek üzere,

not: Depodaki kızlar iş başında, her türlü Mom's Green siparişiniz gönderilecektir, işlerde bir aksama olmayacak.

Sevgiler

Yeşil Anne